neděle 5. prosince 2010

Plamenky / Tall Garden Phloxes

Oblíbené květiny babiček mají i v současných kvetoucích zahradách nezastupitelné místo. V červenci, srpnu i září, kdy vystavují na odiv svou krásu, přece jen u nás už není tolik alternativ, které by floxům svou bohatostí květu mohly konkurovat, o jejich sladce omamné vůni nemluvě. Vysoké záhonové plamenky, náležející především k druhu Phlox paniculata, se pohybují ve škále od bílé po růžovou, lososovou, oranžovou, červenou, fialovou i modrou, obvyklé jsou různě odstínované květy se světlejší hvězdičkou a často také s tmavším očkem. Těmto trvalkám o výšce od 60 do 120 cm cm, vhodným do popředí nebo do středu záhonu, vyhovuje vlhčí, výživná půda a plné oslunění. Některé kultivary nebo ještě nedostatečně stabilizované trsy mohou vyžadovat oporu. Z chorob se může vyskytnout padlí, skvrnitost listů, ze škůdců případně slimáci, bývají uváděna i háďátka. Plamenky jsou vhodné k řezu.
Grannies' favourite flowers can be still hardly substituted also in contemporary blooming gardens. In July, August along with September, showing their beauty, there are only few alternatives in our conditions, able to compete in a flower profusion, the dazingly sweet scent nor mentioned. Tall garden phloxes, belonging mainly to the Phlox paniculata species, range in a spectrum from white to pink, salmon, orange, red, purple as well as blue. Differently hued florets with a light central starlet and often also with a darker eye are usual. These perennials, from 60 to 120 cm tall and suitable in a forefront or middle of the border, like a more moist, rich soil and full sun. Some cultivars or clumps yet not enough stabilized can need some staking, too. Regarding diseases a mildew or leaf spot can occur, in some cases slug gallery as for pests, and also nematodes are mentioned. Phloxes are good for cutting.

Photobucket
'David', skutečně majestátní král plamenek s velkými květenstvími, dlouhou dobou kvetení, pevnými stonky i zdravím. Listy jsou světle zelené.
'David', a really majestic king of phloxes with large flower heads, long blooming period, firm stems as well as health. Light green foliage.

Photobucket
'Šeříkový', můj další oblíbenec. Je nižší, také s pevnými stonky.
'Šeříkový', my another favourite. Lower, with firm stems as well.


Photobucket
'Aida'

Photobucket
'Eclaireur'

Photobucket
Tento flox byl získán pod názvem 'Jubilejnyj'.
This phlox has been obtained under name 'Jubilejnyj'.


Photobucket
'Jules Sandeau' ('Württembergia')

Photobucket
'Uspech' ('Uspekh')


Žádné komentáře:

Okomentovat