úterý 21. prosince 2010

B


Ballerina

Photobucket

Bentallův úspěšný hybrid růže mošusové, vysoký do metru (tady ve skupině).
Bentall's successful Hybrid Musk, to a metre tall (here in a group).


Belle Isis
 
Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Patří mezi mé první zkušenosti s historickými růžemi, v tomto případě s jednoukvetoucími Keltkami. Květy jsou malé, voňavé, v květenstvích. Olistění je hojné, matné, světle zelené, na podzim trochu náchylné k černé skvrnitosti, v suchých létech na padlí. Růže roste rychle, ve skupinové výsadbě už v druhém roce lehce dosahuje 1,2 m. Celková výška je kolem 1,5 m.
Belongs into my first experiences with old roses, once-flowering gallicas in this case. Blooms are small, fragrant, borne in clusters. Foliage is lush, matt, light green, a bit blackspot prone in autumn and a bit mildew prone during dry summers. The variety grows fast since it has easily reached height of 1,2 in her second year, group-planted. Her whole height is about 1,5 m.


Betty Prior 

 Photobucket

Photobucket

Mnohokvětá růže. Květy jsou dvojbarevné (vespod sytěji růžové), nevonné, na úhledném, dobře větveném i olistěném keři se objevují opakovaně. Dešti odolné. Listy jsou náchylné k černé skvrnitosti. Betty Prior už nepěstuji.Keř na fotu je tvořen třemi rostlinami.
A multi-flowered rose. Blooms are bicoloured (richer pink underneath), unfragrant on a tidy, well-branched shrub with a lush foliage. Rain-resistant, they appear repeatedly. Leaves are blackspot prone. I don't grow Betty Prior any longer. The pictured specimen consists of three plants.


Biedermeier (syn. Tan97123, Moonshine)

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Jako pivoňkovité jsou označovány květy této růže a rovněž jak německé, tak anglické pojmenování se zdá být výstižné pro nevšední kultivar, vyšlechtěný H. J. Eversem pro firmu Tantau a uvedený v roce 2004. Trvá nějakou chvíli, než kulovitá poupata (mimochodem nejzajímavější fáze květu) rozvinou své velmi hustě stěsnané, smetanově zbarvené plátky s růžovými okraji. Většinou velké, nevonné květy vyrůstají v květenstvích po 3 až 5 a pro svou trvanlivost jsou také výborné k řezu. Nízký keřík dorůstá výšky pouze okolo 40 cm a je tudíž velmi vhodný do popředí záhonu nebo je rovněž doporučován k výsadbě do nádob. Nové listy jsou velmi lesklé a výrazně měděně zbarvené. Výhony jsou pevné. Kultivar je podle mě vhodný do oblastí se spíše suššími, slunnými léty. Sama už jej nepěstuji.
The rose has, as I've read, peony-like flowers and as the german as the english name seem to be pregnant for this remarkable cultivar, bred by H. J. Evers for Tantau and introduced in 2004. It takes more time than globular buds (by the way the most interesting stage of blooming) open very thick crowded, creamy white petals with pink edges. Mostly large, not scented flowers grow up in clusters of 3 or 5 and they have excellent vase life. A low shrub is not taller than 40 cm and so it is very useful to line the border or it is recommended as a pot plant too. New leaves are markedly glossy and copper-coloured. Canes are firm. The cultivar is, as I think, suitable for areas with rather drier, sunny summers. I don't grow it any longer.


Blanc Double de Coubert


Tento kultivar růže svraskalé (R. rugosa) může kvést na příhodném místě mezi prvními růžemi, stejně jako jiné rugosy. Rovněž silně, krásně voní a má velké, poloplné a opakovaně se objevující květy, a lesklé olistění. Růže by měla patřit k vzrůstnějším ze své skupiny, konečnou výšku předpokládám kolem 1,8 m.
This Rugosa blooms in a good place among first roses as many Rugosas do. She is also strongly, beautifully scented and has got large, semi-double blooms, occuring repeatedly, and a glossy foliage. The cultivar should belong to taller examples of the group (about 1,8 m, I suppose).

  
Bonica 82 (syn. MEIdomonac)

Photobucket

Slavná, asi 0,8 m vysoká růže do popředí záhonu s nevonnými kvítky, kvetoucí opakovaně. Je náchylná na černou skvrnitost. Bonicu už nepěstuji.
Famous, about 0,8 m tall rose for the forefront of the border with unfragrant flowerets, blooming repeatedly. Blackspot prone and so I don't grow her any longer.


Bouquet Parfait (syn. LENbofa)

Photobucket

Photobucket

Malé květy jsou na keři velmi trvanlivé a výborné k řezu, objevují se opakovaně. Tmavě zelené olistění je náchylné na černou skvrnitost. Výšku odhaduji na asi 1,2 m, protože růži jsem po pár letech pěstování odstranila.
Small blooms are very durable on the shrub and excellent for cutting, appearing repeatedly as well. Dark green leaves are blackspot prone. I guess the final height  about 1,2 m, because I removed this rose after few years of growing.


Buff Beauty

Photobucket

Photobucket

Známý Bentallův kultivar, řazený do skupiny kříženců z Rosa moschata, milovaný zejména v zemích s teplejším podnebím. Ale ani u nás mu zima bez ochrany zatím nijak neuškodila, a že v roce 2010 byla! Středně velké květy jsou okouzlující, objevují se v květenstvích i samostatně, dvakrát za sezónu. Keř je náchylný na černou skvrnitost a předpokládám, že až středně vzrůstný, i když spíš do šířky. Buff Beauty už nepěstuji.Bentall's well-known Hybrid Musk variety, loved mainly in warmer regions. Neither in my conditions it suffered any winter damage so far and the winter of 2010 was really hard. Mid-sized blooms are charming, borne in clusters and also solitary, twice per season. The shrub is blackspot prone and, as I suppose, of a medium size, but probably rather regarding a width. I don't grow Buff Beauty any longer.

Žádné komentáře:

Okomentovat