pondělí 20. prosince 2010

A


Abraham Darby (syn. AUScot)

Photobucket

Photobucket
Photobucket
Photobucket

Photobucket

Kultivar, který patří k celosvětově nejfavorizovanějším Austinovkám a není se čemu divit. Velké květy jsou, alespoň pro mě, pohádkově krásné a intenzívní ovocná vůně je zatím mou vůbec nejoblíbenější, i když už jsem ji mohla srovnat např. s Jude the Obscure nebo Sharifou Asmou, považovanými za voňavé skvosty. Květy se většinou objevují v řídkých květenstvích i jednotlivě, dvakrát za rok. Růže tvoří elegantní keř s obloukovitými výhony, které však nikdy nemají sklon poléhat, jako je tomu např. u Golden Celebration nebo The Pilgrim. Abraham Darby by měl dosahovat výšky kolem 1,5 m, ale už jej nepěstuji, je dost náchylný k černé skvrnitosti.
The variety belonging to the most world-popular Austins and it is easy to see why. Large blooms are, at least according to me, fabulously beautiful and the intensive fruity scent is my most favourite so far, even if compared with e. g. Jude the Obscure or Sharifa Asma, considered to be the scented gems. Blooms are borne in scarce clusters or solitary, twice a year. Abraham Darby makes the elegant shrub with arching shoots, never flopping like Golden Celebration or The Pilgrim can do. He should be tall about 1,5 m, but I don't grow  him any longer because of the blackspot suceptibility.


Albéric Barbier

Photobucket

Květy této popínavky jsou skutečně luxusní, jsem ráda, že ji mám. Albéric je jednoukvetoucí, u stabilizovaného exempláře se zřejmě může i později objevit pár květů. Zatím jsem necítila žádnou výraznější vůni. Listy jsou malé, tmavě zelené, lesklé.
Blooms of this rambler are really luxurious, I am glad to have it. Albéric is once-flowering, probably with a few flowers later when established enough. I haven't smelled any distinct fragrance yet. Leaves are small, dark green, glossy.


Alden Biesen


Jedna z mých nejoblíbenějších růží. Nevoní, ale jinak bych o ní mohla mluvit po všech stránkách v samých superlativech. Po několika letech pěstování je 120 cm vysoká v úrovni nejvyššího květenství. V našich podmínkách vytvoří jedna sazenice kompaktní, dobře stavěný a poměrně široký keř bez nějakých výraznějších zásahů. Foto pochází z doby odkvétání, kdy růžové květy kouzelně světlají dozelena.
One of my most favorite roses. Scentless, but excellent in every other way. 120 cm tall when measured the tallest inflorescence after few years of growing. One plant makes in our conditions a compact, well-built and quite wide shrub without any significant intervention. The picture comes from a fading period when pink blooms charmingly turn green.


Aphrodite (syn. Tan00847)


Photobucket

Photobucket

Tento kultivar ze skupiny Tantauových nostalgických jsem pěstovala příliš krátce pro vynesení nějakého objektivního soudu, to jsem si totiž myslela, že je nezbytné, aby všechny růže byly voňavé. Aphrodite se zdála tvořit nižší, zdravý keřík s jednotlivě nesenými, velkými květy, vhodnými k řezu. Okvětní plátky byly nezvykle pevné a dešti odolné, lesklé listy středně zelené. Schopnost znovu rozkvétat se zdála být dobrá.
I grew this variety from Tantau's nostalgic series too shortly to say something objective. At that time I thought all my roses had to be scented. Aphrodite seemed to make a lower, healthy shrublet with large, solitary borne blooms, good for cutting. Petals were unusually firm and rain-resistant, glossy leaves medium-green. The ability to bloom again seemed to be good.


Ascot (syn. Askot)

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Až příliš krátce byla tato růže k mání a už vznikaly nesrovnalosti v zápisu jména. Ještě v roce 2007 byl kultivar na stránkách firmy Tantau nabízen pod označením Askot, v následujícím roce už to ale byl Ascot. Ascot byl uveden také na štítku k sazenici, tudíž se přikláním k verzi s "c". Barvu středně velkých květů bych označila spíše jako sytě tmavě purpurově růžovou, ne tak tmavě purpurovou, jak je oficiálně prezentováno, nicméně na záhone nepřehlédnutelnou. Okraje mají při odkvětu skon se spálit, což se ale nebývá pro podobně zbarvené růže netypické. Květy vyrůstají v květenstvích, nevoní. Jedná se o nižší, zdravý kultivar, řazený mezi velkokvěté, který by měl dorůstat výšky kolem 70 cm a opakovat kvetení. Ascot už nepěstuji.
It was not long time ago this rose was introduced and already problems with spelling the name occured. The variety was offered under the name Askot on the Tantau´s web pages in 2007, but it was already Ascot in the next year. Ascot was also presented on the plant label so I tend to the spelling with "c". The colour of medium-sized blooms could be described more like rich dark purple-pink, not such a dark purple as it is oficially shown. However, you can't overlook it in the border. The edges tend to look scorched when fading, but this occurs also within some other similarly coloured varieties. Blooms are borne in clusters and aren' t fragrant. It is a lower, healthy shrub, classified as a large-flowered, that shouldn't be taller than 70 cm and that repeats flowering. I don't grow Ascot any longer.

Žádné komentáře:

Okomentovat