středa 22. prosince 2010

C


Carefree Beauty (syn. BUCbi)

Photobucket

Carefree Beauty je zdravý, dobře olistěný kultivar s velkými, poloplnými, středně růžovými květy. Dosahuje výšky asi 105 cm. Růže vytváří šípky a tak pravděpodobně potřebuje odstraňování odkvětů, aby znovu dobře kvetla. Nepamatuji si žádnou výraznější vůni. Carefree Beauty nepovažuji za tak dobrou jako jiné růže a tudíž jsem ji ze své sbírky odstranila.
A good, healthy, well-foliated cultivar with large, loose blooms in medium pink. Reaches height of 105 cm. Makes hips and probably needs to be deadheaded to repeat flowering well. I don't remember any remarkable scent. Not an exceptional rose to me so removed from my collection.


Carefree Sunshine (syn. RADsun)


Photobucket

Měla by to být další z amerických "bezúdržbových" růží s až velkými květy, nesenými v květenstvích, je ale trochu náchylná k černé skvrnitosti. Výška keře by měla být do 90 cm. Už ji nepěstuji.
Should be another of American "maintenance-free" roses with even large blooms borne in clusters, but seems to be a bit blackspot prone. The shrub should be to 90 cm tall. I don't grow this rose any longer.


Carol's Favorite Gallica (syn. Connie's Favorite Gallica) 




Tato jednou kvetoucí Keltka tvoří asi 180 cm vysoký keř. Květy jsou fialově růžové, středně velké, plné a voňavé. Za mě nedosahuje kvalit jiných, známějších kultivarů růže keltské, např. cv. Charles de Mills.
This once-blooming Gallica forms a 180 cm tall shrub. The blooms are purplish pink, mid-sized, full, scented. For me, it falls short of other, better-known cultivars of Celtic rose, e.g. cv. Charles de Mills.


Constance Spry (syn. AUSfirst)

Photobucket

Photobucket

Bealesova oblíbená jednoukvetoucí růže, vyšlechtěná, jak známo, krajanem Davidem Austinem. Něco mezi keřem a climberem. Květy jsou velké, vonné, rostou v řídkých květenstvích i samostatně. Olistění je světle zelené. Constance Spry potřebuje dostatek času, aby se potřebně rozvinula. Už ji nepěstuji.
Beales' favourite once-flowering variety, breeded, as it is well-known, by his countryman David Austin. Something between a shrub and a climber. Blooms are large, fragrant, borne in sparse clusters and also solitary. Foliage is light green. Constance Spry needs time enough to develop. I don't grow her any longer.


Comte de Chambord 


Domnívám se, že v tomto případě jde o jednu z nejlepších, opakovaně kvetoucích, starých růží s šálkovitými květy, řazenou do skupiny portlandek a lepší než některé pozdější remontantky, se kterými mám už nějaké zkušenosti, jako je třeba Heinrich Schultheis nebo John Hopper. Comte de Chambord předčí i většinu moderních kultivarů, tato růže prostě odolala času a pokud je stále tak populární a rozšířená, opravdu ji stojí za to pěstovat. Tahle zdravá portlandka, zatím tvořící spíš užší keř, je asi 120 cm vysoká, ale nemám ji až zas tak dlouho a zjistila jsem, že by snad měla být ještě vyšší. Květy jsou poměrně velké se silnou, težkou vůní.
One of the best reflowering old roses with cup-shaped blooms, I suppose, belonging to the Portland group and better than some later Hybrid Perpetuals I've experienced, as Heinrich Schultheis or John Hopper. Outperforms also most of modern cultivars. Comte de Chambord just has stood the test of time and if these varieties are still popular and widely-known, then they really deserve to be grown. This healthy, rather narrow rose is about 120 cm tall, but I've grown her not so long and it's said to be even taller, with quite large, heavily scented blooms.


Constanze Mozart (syn. KORmaccap, First Crush, La Belle Ferroniere)



Kordesova Constanze Mozart je zdravá floribunda, dorůstající do 90 cm. Světle růžové květy silně voní, ale často nebývají zrovna pěkné a okraje korunních lístků bývají okoralé. Constanze Mozart nepovažuji za tak dobrou jako jiné růže a tudíž jsem ji ze své sbírky odstranila.
Kordes' Constanze Mozart is a healthy floribunda, reaching height up to 90 cm. Light pink blooms are strongly scented, but often not very nice and the edges of petals are frequently scorched. Not an exceptional rose to me so removed from my collection.


Cream Abundance (syn. HARflax, Covent Garden)
 Photobucket

Na vrcholu sezóny byla tato opakovaně kvetoucí růže pokryta bohatým, tmavě zeleným olistěním, které však na podzim dlouho nepřetrvalo. Květy byly menší. Tuto růži už nepěstuji.
This repeat-flowering rose was covered with lush, dark green foliage in the peak of season, but it didn't last long in autumn. Blooms were smaller. I don't grow her any longer.


Crested Sweetheart 


Crested Sweetheart je mechová růže (viz poupě), ve své nejlepší podobě se středně velkými až velkými, plnými, tmavě růžovými, vonnými květy, které se objevují jedenkrát ročně. Jinak tvoří 170 cm vysoký, úzký, vytáhlý, k černé skvrnitosti náchylný keř, který potřebuje podporu. Velké množství květů může silně proliferovat (uprostřed se objevuje nové poupě nebo poupata v podobě zelených výrůstků, které nepůsobí esteticky dobře; takto postižené květy se doporučuje co nejdřív odstranit a řez růží provádět na jaře co nejpozději).
Crested Sweetheart is a Moss rose (look at the bud) with middle to large, full, dark pink, old-fashioned, scented, once occuring blooms at her best. Otherwise she makes a 170 cm tall, narrow, leggy, blackspot prone shrub, needing a support. Blooms can heavily proliferate. 


Crocus Rose
 Photobucket

Photobucket

Středně velké květy cv. Crocus Rose rostou v květenstvích i samostatně a voní po moderních růžích. Kultivar dobře opakuje kvetení i bez odstraňování odkvětů. Listy jsou drobnější, náchylné k černé skvrnitosti. Růže by měla vytvářet keř kolem 1,2 m vysoký, vhodný i do živých plotů.Crocus Rose už nepěstuji.
Mid-sized blooms of cv. Crocus Rose are borne in clusters and also solitary, fragrant like modern roses. The variety repeats flowering well also without deadheading. Leaves are tinier, blackspot prone. The shrub should reach height about 1,2 m and be usable for hedges as well. I don't grow Crocus Rose any longer.


Crown Princess Margareta (syn. AUSwinter)

Photobucket
Photobucket
Photobucket

Květy mé oblíbenkyně jsou středně velké, rostou v řídkých květenstvích na obloukovitých větvích a intenzívně voní po moderních růžích. Oproti cv. Golden Celebration nebo The Pilgim nemají sklon poléhat. Růže kvete ve dvou vlnách za sezónu a měla by vytvořit až 1,5 m vysoký keř. Udržuje si pevné zdraví.
Blooms of my favourite are mid-sized, borne in sparse clusters on arching canes and scented intensively like modern roses. They don't tend to flop like those of cv. Golden Celebration or The Pilgrim. The rose blooms twice a season and make a 1,5 m tall shrub. Excellently healthy.

Žádné komentáře:

Okomentovat