úterý 7. prosince 2010

Helenium

Poněkud zvláštním českým názvem "záplevák" se rozhodně nedejte odradit, vždyť libozvučné Helenium odkazuje na starořecký výraz pro "slunce". Obsahuje také hojivé, dokonce protirakovinotvorné látky, ale i složky jedovaté. Nicméně stále se jedná o velmi nenáročnou, sluncemilnou trvalku s kopretinovitými květy v barvách podzimu, která dokáže kvést neuvěřitelně dlouho (od konce června do září v kultivarech) a i ve váze bývá velmi trvanlivá. Navíc, ustřihneme-li jeden stonek, často jakobysme natrhali celou kytici. Jednotlivé kultivary helenia se, co se výšky týká, pohybují v rozmezí od 50 do 130 cm (i více) a jsou tedy v záhonu vhodné pro jakékoliv umístění.
Sneezeweed is a very low-maintenance, sun-loving perennial with daisylike flowers in autumn colours, able to bloom incredibly long (from the end of June till September in varieties), with long vase life as well. In addition, if we cut one stem, often as we gather a whole bouquet. Helenium's particular cultivars vary in a height from 50 to 130 cm (and even more), so can be placed wherever in the border.

Photobucket
'Moerheim Beauty', kolem 1 m.
'Moerheim Beauty', approx. 1 m.

Photobucket
'Flammenrad', 130 cm.

Photobucket
'Double Trouble', kolem 50 cm.
'Double Trouble', around 50 cm.

Photobucket
'Rubinzwerg', 90 cm vysoký a kompaktní, oblíbený pro svou sytou barvu.
'Rubinzwerg', 90 cm tall and compact, favourite for its rich colour.

Photobucket
'Pumilum Magnificum', žlutý, nižší. Odkvěty se zbylými terči zůstávají dekorativní i přes zimu, což z helenia činí trvalku s prakticky celoročním přínosem pro zahradu.
'Pumilum Magnificum', yellow, lower. Past blossoms with remained discs stay decorative also during winter, making the sneezeweed a perennial with virtually a whole-year benefit to the garden.

Žádné komentáře:

Okomentovat