čtvrtek 23. července 2015

T


The Pilgrim (syn. AUSwalker, Gartenarchitekt Günther Schulze)




Je snadné pochopit, proč patří tento kultivar mezi oblíbené Austinovy výtvory. Sám šlechtitel se vyjádřil, že nebylo snadné zkřížit rodiče, což je v tomto případě Graham Thomas a Yellow Button, už jen proto, že velmi plnokvětý Yellow Button netvoří téměř žádný pyl a už vůbec žádná semena. Výsledek však stál za námahu a v roce 1991 tak mohla být představena nová růže, která zdobí nejen zahrady, ale krásně se vyjímá také v květinových aranžmá. Je známo, že většina anglických růží není vhodná k řezu, Austin měl při jejich šlechtění na zřeteli především jejich zahradní využití, ale i když nejsou ve váze trvanlivé, neznamená to, že bychom si nemohli vytvořit kytici jako z obrazů vlámských mistrů byť jen na krátký, prchavý okamžik. A možná právě v tom spočívá ono kouzlo. Květy kultivaru jsou středně velké, velmi plné, ploše růžicovitě tvarované, s velmi pěkně uspořádanými okvětními plátky. Rostou na tenčích stoncích v květenstvích a poměrně intenzívně voní spíše po moderních růžích. Jejch barva je světle žlutá, blednoucí. Zdá se, že kultivar velmi dobře remontuje. Keř by měl dosahovat výšky kolem 120 cm a je tudíž vhodný do středu záhonu, ale pokud mu podobně jako Golden Celebration není poskytnuta opora (i formou skupinové výsadby), případně delší doba k ustálení, může se problematicky projevit sklon obloukovitých výhonů k poléhání. Růže tak může být vhodnější pro pěstování jako nižší pnoucí. Olistění je matné.
It isn´t difficult to understand why is this Austin´s creation so popular. The breeder said it wasn´t easy to cross parents, Graham Thomas and Yellow Button, as very full Yellow Button produces very little pollen and any seed. However the result was worth the effort and so there could be introduced a new variety in 1991, which decorates not only gardens but is breathtakingly beautiful in vases as well. It´s commonly known that most of english roses are not good for cut, they were bred mainly for garden use, but it isn´t forbidden to create a bouquet as from Old Dutch Masters´paintings, although for a fleeting moment. And that is maybe the charm. Flowers of the variety are medium-sized, very full, flat rosette-shaped, with nicely arranged petals. They grow in clusters on thinner stems and smell quite intensive rather as modern varieties. The colour is light yellow, fading. It seems The Pilgrim repeats flowering very well. The shrub should reach a height of around 120 cm. However, this variety, suitable in a middle of a border, can't stand, like Golden Celebration, without staking (e.g. by other plants, too), or longer stabilizing, as its shoots tend to flop. Thus growing The Pilgrim  as a lower climbing one can be probably more useful. The foliage is matt.


Traumfrau


Toto je skutečně červený čajohybrid s perfektními květy, které nemají rády déšť. Ač zdravý, slabě roste a květy se často ohýbají.Nezaznamenala jsem žádnou pozoruhodnou vůni.
This is a true red Hybrid Tea with blooms of a perfect shape, disliking rainy conditions. Although healthy it grows weakly and the blooms are often nodding. None remarkable scent has been noticed.



Tuscany Superb (syn. The Velvet Rose)


Každý růžař by měl spatřit tuto starou, keltskou růži naživo alespoň jednou za život a čím dřív, tím líp. Podívejte se na ten perfektní, středně velký, poloplný květ s tmavě purpurovými korunními lístky, které úchvatně kontrastují se zářivě žlutými tyčinkami. Anglické synonymum "Sametová růže" se v tomto případě zdá být opravdu namístě. I když kvete jen jednou do roka a pokud vonná, tak jen zlehka, tvoří jinak Tuscany Superb pěkný, zdravý, bohatě olistěný, v době květu asi 120 cm vysoký keř, později i vyšší. Tady bych měla uvést, že růži udržuji v této velikosti každoročním odstraňováním asi jedné třetiny délky větví, aby tento přirozeně vázovitý keř zůstal hustý. Kultivar pěstuji několik let a je možné, že bude časem ještě vyšší. Rovněž jsem pěstovala jiné, podobně zbarvené, ale opakovaně kvetší růže jako je např. Ebb Tide nebo Astrid Gräfin von Hardenberg, ale žádná z nich, dle mého, nestála v daných podmínkách za pěstování, Tuscany Superb je ale stálicí mojí sbírky.
Every rose lover should see personally this old gallica at least once in his life and the earlier the better. Look at this pefect, mid-sized, semi-double bloom with dark purple petals contrasting beautifully with bright yellow stamens. Yes, the synonym of The Velvet Rose seems to be really proper here. Being the gallica it of course doesn't repeat and if fragrant, then only slightly, but otherwise Tuscany Superb makes a handsome, healthy, rich foliated, app. 120 cm tall shrub when in bloom, taller later. There should be noted that I keep it in this size by removing about one third of length of its canes every year to maintain this naturally vase-shaped shrub dense. I've grown this cultivar for several years and so it is possible that the rose could have been later even taller. I also tried to grow other similarly coloured, repeat-flowering roses as e.g. Ebb Tide or Astrid Gräfin von Hardenberg, but none of them has been, according to me, worth growing in my conditions. Tuscany Superb is a fixed star in my collection.