čtvrtek 23. července 2015

N


Nevada


Nevada je kříženec růže Moyesovy. Květy Nevady jsou jednoduché až poloplné, velké, bílé, s výraznými žlutými tyčinkami. Nijak výrazně nevoní, objevují se opakovaně a můžou být i světle růžové. Růže kvete jako jedna z prvních. Keř je asi 2 m vysoký, avšak u nás s postupem vegetačního období spoře olistěný a napadený černou skvrnitostí. Růži nedoporučuji.
Nevada is a Moyes' rose hybrid. The rose has got single to semi-double, large, white blooms with expressive yellow stamens. The blooms haven't got any significant fragrance, occur repeatedly and later they can also turn light pink. The rose blooms among first. The shrub is app. 2 m tall, but sparsely foliated at my place with a vegetation period developing and blackspot-affected. I can't recommend this rose.


New Dawn




Jen málo růží se může chlubit přívlastkem "světová" a uvedením do síně slávy mezinárodní růžařské federace. Patří sem i New Dawn, hojně vysazovaná a široce oblíbená popínavá růže. Květy jsou růžovobílé, středně velké, poloplné, voní jen lehce. Rostou v květenstvích, opakovaně. Kultivar roste keřovitě a dosahuje výšky až 4 m. Růže snese i značné zastínění, ale jako mnoho jiných je v tomto případě i náchylnější k padlí a rozhodně nedosahuje oněch pověstných kvalit jako při dostatku slunce. New Dawn už nepěstuji, k černé skvnitosti je trošku náchylná, přesto je to  však stále velmi dobrý kultivar, dala jsem ale přednost jiným.
Only a few roses can boast about the epithet "world´s" and about the induction into the hall of fame by the international rose federation. New Dawn, a widely planted and much-favoured climbing rose, is one of them. Flowers are pinkish-white, medium-sized, not very full and slightly fragrant. They are borne in clusters, repeatedly. The variety can reach a height about 4 m and has a bushy growth. It can also tolerate a shade, but like many other varieties it is mildew-susceptible in it and definitely doesn´t show its superb qualities as with more sun. I don't grow this a bit blackspot prone cultivar any longer and although I have preferred other roses in my own garden, this is still a very good variety.