čtvrtek 23. července 2015

S


Sebastian Kneipp (syn. Korpastato, Fragrant Memories, Amoretto)



Tato velkokvětá růže patří mezi mé favoritky, co se vůně týče. Voní totiž sladce a opojně a nelze ji srovnat s žádným jiným kultivarem, který dosud znám. Velké až středně velké, plné, miskovité květy rostou v květenstvích nebo později i samostatně, jejich barva je bílá s narůžovělým středem, světlající. Keř, vysoký kolem 1,2 m, má však v mém případě sklon k rozklesávání a je tudíž potřeba jej podepírat. Růže měla v mém případě i jiné problémy a tudíž ji už nepěstuji.
This large-flowered rose is one of my favourites concerning the fragrance. It smells sweetly and intoxicatingly and I can´t compare it with any other variety I know. Full, large to medium-sized blooms are bowl-shaped and borne in clusters, later also solitary. Their colour is pinkish-white, fading. The shrub, around 1,2 m high, has declining growth in my case and so it needs some support. The cultivar had got also other faults and so I don't grow it any longer.


Sexy Rexy (syn. Macrexy, Heckenzauber) 



Tahle floribunda si mě získala především díky fotografiím od Antonia Motty. Pěstitelé si na ní cení zejména množství květů, které je kultivar schopen vyprodukovat, jejich zajímavý, kaméliím podobný tvar a v neposlední řadě odolnost vůči chorobám. Překvapilo mě proto, že Sexy Rexy byla v míře, v jaké jsem se nesetkala u žádné jiné z mých růží, napadena černou skvrnitostí. Květy jsou středně velké, spíše plné, světle růžové barvy, rostou v květenstvích, nevoní. Keř by neměl přesáhnout výšku 70 cm a je tedy vhodný do popředí záhonu. Tuto růži už nepěstuji.
When I saw beautiful Antonio Motta´s pictures I wanted to grow this floribunda as well. Growers like especially its abundance of flowers, interesting camellia-like shape and last but not least its disease resistance. That is why I was quite surprised by strong blackspot affection of Sexy Rexy which I can´t compare with any other variety on my bed. Blooms are medium- sized, rather full, light pink coloured, they grow in clusters and don´t have any fragrance. The shrub shouldn´t be higher than 70 cm and so it is useful for the foreground of the bed. I don't grow this rose nay longer.


Schneewittchen (syn. Iceberg)



Kordesova "Sněhurka"  je jednou ze světově nejpopulárnějších růží. Její květy jsou velké, čistě bílé, nevonné, rostou v květenstvích a objevují se opakovaně. Tato floribunda je asi 90 cm vysoká, nicméně náchylná k černé skvrnitosti a tudíž už ji v zahradě nemám.
Kordes' "Snow White" is one of the most world's popular roses. It has got large, pure white, unfragrant blooms borne in clusters and occuring repeatedly. This floribunda is app. 90 cm tall, but blackspot prone and so isn't any longer in my garden.


Souvenir du Dr. Jamain


Tato stará karmínová remontantka v mých podmínkách velmi trpěla rzí, i když to tady není zrovna obvyklé, a proto už ji nepěstuji. Měla by dorůstat do 2 m.
This old crimson Hybrid Perpetual suffered badly from rust in my conditions, although it is not the usual problem here, and so I don't grow her any longer. She is said to be about 2 m tall.


Spanish Sun 




Žlutokvětá floribunda s plnými, velkými květy  s vůní čajohybridů, které se objevují i pozdě na podzim. Náchylná k černé skvrnitosti a tudíž ji už nepěstuji. 
A yellow-coloured floribunda with large, full, hybrid tea scented blooms, occuring also late in autumn. Blackpot prone and so I don't grow her any longer.


Stanwell Perpetual



Mladý jedinec křížence růže bedrníkolisté, je velmi ostnitý. Vonné, narůžovělé květy blednou do bílé, objevují se opakovaně. Keř by měl být 150 cm velký.
A young specimen of Hybrid Spinosissima, very prickly. The fragrant, pinkish blooms fade to white, appearing repeatedly. The shrub should be 150 cm tall.