čtvrtek 23. července 2015

P



Parník Liptov


 Parník Liptov je jednou kvetoucí pnoucí růže s malými, lesklými listy a drobnými, světle růžovými, v květenstvích rostoucími květy bez výraznější vůně. Delší, nekvetoucí výhony byly odstraněny. Na fotu je růže vedena na nízkém plotě.
Parník Liptov is an once-flowering, cluster-flowered rambler with small glossy leaves and small, light pink blooms without any remarkable scent. Longer, unflowering shoots were removed. Here pictured on a low fence.


Paul's Himalayan Musk






Pro popnutí pergol, střech různých přístřešků nebo dokonce třeba korun starých jabloní je tato enormně vzrůstná (dosahuje 6 až 9 m) popínavá růže typu scrambler dobrou volbou. Když naroste a je hlouběji zkrácena, stává se zvladatelnější, přičemž tuto zkušenost jsem získala s očkovanou rostlinou. Záplava malých (4 cm), plných, bílorůžových, jemně vonných kvítků se ukáže v plné kráse asi po 3 letech od výsadby. Jednosezónní podívaná je v našich podmínkách k vidění v červnu a trvá asi 3 týdny. Na podzim se objevuje menší množství malých, nevýrazných šípků. Paul's Himalayan Musk je stálicí mojí sbírky.
This enormously vigorous scrambler (high 6 till 9 m) is useful for overgrowing pergolas, roofs of other various garden constructions or even crowns of old apple-trees. When grown and then deeply cut it becomes more manageable, which is my experience with a budded plant. A mass of small (4 cm), full, pinkish-white, slightly fragrant flowers show its beauty after about 3 years from planting. We can enjoy this one-seasonal display in our conditions in June and it takes approximately 3 weeks. A lesser amount of small, unobtrusive hips appears in autumn. A fixed star in my collection.


Perennial Blue



Perennial Blue je excelentní pnoucí růže, která má být až 4 m vysoká. Je zdravá se středně zeleným olistěním a tmavě růžovými květenstvími bez výraznější vůně, které odkvétáním fialovějí. Svým tvarem připomínají růži mošusovou nebo mnohokvětou, ale jsou plnější. Kultivar výborně opakuje kvetení a to i bez odstraňování odkvětů. Je to stálice mojí sbírky. 
This is a great rambling rose, told to be app. 4 m tall. It is healthy with a mid-green foliage and dark pink inflorescences, fading into the purple and not remarkably scented. Their shape resembles the Musk Rose or Rosa multiflora clusters but they are fuller and the reflowering is excellent also without deadheading. A fixed star in my collection. 


Piano (syn. Tan01360, Hope and Glory)




Piano je v pravém slova smyslu červenou, romantickou růží a můžu potvrdit, že příznivce červených kultivarů skutečně nezklame. Jeho barva na záhoně totiž naprosto září, středně velké květy (8 cm) jsou velmi plné a dlouho se rozvíjejí z "hlubokého šálku" do "ploché misky", s perfektně uspořádanými okvětními plátky. Květy na stonku vyrůstají v květenstvích po 3 nebo 4 (později se objevují i samostatně), jsou dešti odolné a výborné k řezu (při odkvětu ve váze odpadnou celé hlavy, ne pouze lístky). Někdy příjemně sladce voní. Kultivar, řazený mezi velkokvěté, by měl dorůstat výšky kolem 1 metru a dobře remontovat. Pevné stonky nesou květenství vzpřímeně, avšak keř působí strnule. V mém případě však dávám přednost cv. Out of Rosenheim a Piano už nepěstuji.
Piano is a really red, romantic rose to all intents and purposes and I swear it can´t disappoint any fan of red varieties. The colour absolutely shines, medium-sized blooms (8 cm) are very full and open long from deep cups to flat bowls with perfectly arranged petals. Flowers are in clusters of 3 or 4 (later solitary), they are rain resistant and excellent for cut as well (when fading away in a vase, whole heads drop off, not only petals). Sometimes a pleasantly sweet scent can be recognized. The variety, classified as a large-flowered, shouldn´t be higher than 1 metre and it should repeat flowering well. Quite strong canes hold the bloom clusters upright which makes the shrub stiff looking. I prefer cv. Out of Rosenheim and don't grow Piano any longer.