čtvrtek 23. července 2015

R


Raubritter



I když se jedná o růži staršího data, u mě značně náchylnou k padlí, pročež ji už nepěstuji, v prodeji se udržela především pro své výrazně kulovitě tvarované květy, které se na keři objevují v záplavě jednou za sezónu. Jsou malé (5 cm), poloplné, nevonné, kvetou v bohatých květenstvích. Kultivar může dosáhnout výšky až 2 m a je řazen mezi růže sadové, eventuálně pnoucí. Keř s tenkými výhony se hustě větví.
Although there we have an older rose, enough mildew prone at mine and thus I don't grow her any longer, she stays in commerce especially for her markedly globular-shaped blooms appearing in a flush once a season. Flowers are small (5 cm), double, unfragrant, borne in rich clusters. Canes are thin, but densely branched. The variety can reach height of about 2 m and is ranked among park or climbing roses.


Reine des Violettes


Opravdu výstižné jméno pro tuhle skutečně fialovou remontantku! Jen barva by však asi této růži její dlouhou popularitu nezajistila, Reine také vytváří zdravý, docela vysoký keř (až 2,5 m). Květy jsou v průběhu sezóny různě velké, vonné, objevují se opakovaně, přičemž hnojení a odstraňování odkvětů by mělo jejich kvalitu a frekvenci zvýšit. Rovněž není doporučováno sadit Reine do horších půd.
What a really proper name for this truly purple coloured Hybrid Perpetual! But only the colour wouldn't let this rose stay so popular to these days. Reine makes also a healthy, quite tall shrub (up to 2,5 m). Blooms change their size during season, are fragrant, repeatedly occuring, whereas a heavy fertilizing  and deadheading is recommended to  increase their quality and frequency.  Reine is also recommended not to be planted in poor soil.


Rose de Rescht 



Jasně fuchsiově růžová, vonná, opakovaně kvetoucí portlandka, tvořící při upravovacím řezu zdravý, úhledný, dobře olistěný keř, vysoký 160 cm. Květy jsou menší.
A vivid fuchsia pink, fragrant, reblooming Portland, making a healthy, neat, well-foliated shrub, 160 cm tall when a bit trimmed. Blooms are smaller.


Roseraie de l'Haÿ



Roseraie de l'Haÿ je 170 cm vysoký, zdravý kříženec růže svraskalé, tvořící pěkný, hustý keř, a kvetoucí brzy velkými, tmavě růžovými, poloplnými, silně voňavými květy, které se objevují opakovaně. Vůně je "rugosová", opojná. Tato růže je stálicí mojí sbírky.
Roseraie de l'Haÿ is a 170 tall, healthy Hybrid Rugosa, making a nice, dense shrub, and blooming early with large, dark pink, semi-double, strongly scented blooms, occurring repeatedly. The fragrance is typically "rugosa's", intoxicating. A fixed star in my collection.

Hay