pondělí 11. srpna 2008

Pravidla pro utváření zahrady / Some of My Rules for Creating a Garden

Chtěla bych se s vámi podělit o několik jednoduchých pravidel, kterými se při utváření zahrady řídím a která můžou být užitečná i pro ostatní a třeba jim i usnadí práci:
  • Když vytvářím nový záhon, snažím se jej co nejrychleji zaplnit zelení. To samé dělá i příroda (říká se tomu sukcese), jen zrovna ne těmi rostlinami, které by se nám většinou v zahradě líbily. Holá půda však není přirozená.
  • Pokud kupuji a sadím zejména méně vzrůstné trvalky nebo půdopokryvky, snažím se dodržet počet alespoň 3 sazenic od každého druhu nebo kultivaru ve skupině. Porost je rychleji zapojen a hlavně působí méně chaoticky. Každá sazenice navíc nemusí být dostatečně vitální a tak se nemusím tolik strachovat, když se neujme, protože určitě se to podaří těm ostatním.
  • Výsadby, ve kterých je zastoupeno méně druhů či kultivarů ve větších skupinách, působí většinou harmoničtěji než ty, kde je zastoupen od každé rostliny, která je k mání, jeden exemplář (viz předchozí pravidlo). Většinou toužím po více druzích, než si pro zvolený prostor můžu dovolit, nedá se však nic dělat, musím vybrat jen ty nejoblíbenější a nejspolehlivější. Tedy pokud zrovna nezakládám botanickou zahradu.
  • Klíčem k nízkoúdržbovým záhonům je dostatečná podsadba půdopokryvkami. Ty dobře vyplní prostor pod dřevinami a mezi ostatními rostlinami a plevel tady nemá šanci.
  • Nemám ráda monokultury, nejsou pro přírodu přirozené, a pravda, většinou působí trochu nudně. A tak i když jsou mými oblíbenými rostlinami třeba růže, sadím je ve smíšeném záhonu.
  • Smíšený záhon však potřebuje prvek, který mu umožní vyniknout, a tím je nejlépe trávníková plocha.
  • Je napsáno hodně o zakládání trávníků, abych se přiznala, s tím si moc hlavu nelámu, pokud zrovna netoužím po golfovém greenu. Aby však zaseté semeno vůbec vzešlo, držím se při spíše suchých vegetačních sezónách v našem kraji jednoduchého pravidla, trávu zásadně seji mezi deštivými dny. Ušetří mi to peníze a také námahu se zavlažováním.
I would like to share with you a few simple rules I follow during creating a garden, which can be useful for you as well and which perhaps can make your endeavour easier:
  • When I create new bed I try to fill it with vegetation as soon as possible. The nature does the same (it is called a succession) but usually not with plants we like in our garden. However naked land is not natural.
  • If I buy and plant especially less vigorous perennials or groundcovers I try to observe a rule of least 3 plants of each species or variety I want to use. The vegetation is involved faster and it looks less chaotic. Moreover, each of used plants doesn´t have to be so vital and so I don´t have to be afraid of it, the others will certainly do better.
  • Beds with less species or varieties in larger groups look generally more harmoniously than those with a lot of different plants (see the previous rule). Mostly I would like to plant more species than a bed can bear but nothing doing, I have to choose only the most favourite and reliable plants. Thus, if I don´t create a botanical garden.
  • The key to low-maintenance beds is enough underplanting by groundcouvers. They fill gaps below woody plants well and between another plants too. Weed doesn´t have any chance!
  • I don´t like monocultures, they are not natural and they are mostly boring. And so if I´m keen e.g. on roses, I plant them in mixed beds.
  • However a mixed bed needs some contrast to excel. It is useful to combine it with a lawn.
  • It´s much written about creating lawns, to tell the truth, I don´t care about much if I don´t want to have a golf green. But it is useful to sow seeds in principle during rainy days to allow them to germinate in our rather dry growing seasons. It saves money and eliminates problems with irrigation as well.

2 komentáře:

  1. Good rules! Too bad I'm from the "botanical garden" school of gardening, and don't follow the "at least three of the same variety" rule. At least not always. There's always another plant that just has to fit into my small garden--somewhere.

    I think roses in mixed beds generally look much nicer that way. Plus--you can fit in more plants...

    OdpovědětVymazat
  2. Jana, I like your blog site very much and the list of rules you use works very well. I live near Pisek/Orlik, South Bohimia and have spent the last 4 years converting an old farm building into accommodation for tourists/Anglers. I am now working on the gardens and your photos have given me some good ideas.

    OdpovědětVymazat