středa 5. ledna 2011

E


Éclair
 Photobucket

Tato růže se neprojevovala tak, aby stála za pěstování jen pro své nádherné červené květy.
This rose didn't perform so well to being kept only for her beautiful red blooms.


Eden Rose 88 (syn. MEIviolin, Pierre de Ronsard)

Photobucket

Photobucket


Růže, mimo jiné známá pod pojmenováním po biblickém ráji, je ve světě vůbec nejoblíbenější romantickou popínavkou a členkou síně slávy, kategorie vytvořené světovou růžařskou federací, což si vážně zasluhuje. Květy Eden Rose jsou celkem velké, plné, šálkovité, objevují se opakovaně v bohatých vlnách (třetí vlnu v našich podmínkách ukončilo nepříznivé počasí) a i keř je zdravý, prakticky stálezelený. Bez šípků. Jednotlivé očkovance se mohou lišit ve vitalitě. Stálice mojí sbírky.
The rose, named also after the biblical paradise among others, is world's most favourite romantic climber and a member of the Rose Hall of Fame, created by the World Federation of Rose Societies, what she really deserves. Her blooms are quite large, full and cup-shaped, occuring repeatedly in lush flushs (the third flush used to be stopped by bad weather in our conditions) and the shrub is healthy, practically evergreen. No hips. Particular budded plants can differ in their vitality. A fixed star in my collection.


Eglantyne
(syn. AUSmak, Masako)

Photobucket
Photobucket


Tento poměrně velký, krásně tvarovaný květ Eglantyne mě příjemně překvapil, takových moc nebylo. Voňavé květy vykvétají v květenstvích a zdá se, že větve je dokáží udržet pěkně vzpříměně, aniž by celkový dojem působil strnule, jak tomu bývá třeba v případě klasických velkokvětých růží. Eglantyne ale podle mých zkušeností neopakovala kvetení zrovna moc ochotně. Růže zůstává kompaktnější, neroste příliš rychle a potřebuje víc času, než se potřebně rozvine. Už ji nepěstuji.
This quite
large, beautifully shaped bloom of Eglantyne surprised me nicely since I didn´t see many other alike. The variety blooms in clusters and repeats not very readily according to my experience. It also seems, that canes can hold the fragrant flowers quite upright, but without a somewhat stiff look of many modern large-flowered roses. The shrub stays compact, growing rather slowly and needs more time to develop. I don't grow it any more.


Elfe (syn. TANefle, L'Alcazar, Francine Jordi)

Photobucket

Photobucket

Photobucket

V tomto případě se jedná se o opakovaně kvetoucí popínavou růži, která by však neměla přesáhnout výšku 3 m. Vzrůst je keřovitý, s četnými, nepříliš ohebnými kosterními větvemi. Středně velké (8 cm), plné, šálkovitě tvarované květy se v těžkých květenstvích půvabně sklánějí k zemi, což je u tohoto typu růží vyloženě předností. Jejich barva je krémová se světle žlutým středem, případně zeleným nádechem. Po předchozích zkušenostech však mám pocit, že intenzita zeleného zabarvení se může lišit - snad záleží na konkrétním očkovanci, snad na půdních podmínkách a možná na obojím dohromady. Kultivar voní po moderních růžích a je také vhodný k řezu. Tmavé olistění je lesklé, zdravé. Tuto růži už nepěstuji, není špatná, ale květy jsou vlastně spíš nenápadné.
This is a climbing, repeat-flowering rose, which shouldn´t be higher than 3 m. The growth is bushy, with many basal, not very flexible canes. Medium-sized (8 cm), full, cup-shaped blooms gracefully hang in heavy clusters what is a good feature in this class. The colour of flowers is creamy with a light yellow centre, eventually with a green tint. Nevertheless I think after previous experiences that intensity of the tint can vary: there is perhaps important the particular budded plant or soil conditions or perhaps both. The variety smells like modern roses and is good for cut, too. Dark leaves are shiny and healthy. I don't grow this variety any more, the rose herself isn't bad, but the blooms are rather obscure.


Empress Josephine




Moje Empress Josephine tvoří asi 1,8 m vysoký, úzký, dobře stojící keř s vyholenou spodní částí, který se tudíž hodí do pozadí. Růžové květy rychle odkvétají. Růži si pravděpodobně neponechám, myslím, že existují i lepší.
My Empress Josephine is about 1.8 m tall, narrow, well-standing shrub with a defoliated base that fits well in the background. The pink flowers fade quickly. I probably won't keep the rose, I think there are better ones.

1 komentář: