pondělí 15. prosince 2008

Profil / Profile: Lupinus

Vlčí boby, v okrasném zahradnictví využívané zejména Russelovy hybridy, jsou spíše krátkověké trvalky (potřebují přesazení po několika málo letech), kvetoucí v červnu a ozdobné rovněž hluboce dělenými, exoticky působícími listy, které poměrně dobře kryjí půdu. Sluší zejména venkovským zahradám, hroznovitě upořádanými květenstvími vnášejí do záhonů potřebný kontrast. Odkvetlá květenství by se měla co nejdříve odstranit, zvláště, pokud chceme dosáhnout ještě případného pozdějšího kvetení. Lupiny mají rády slunečná stanoviště a nesnáší zvláště zimní zamokření. Jsou známé schopností obohacovat půdu o dusík. Z chorob může vlčí boby potrápit antraknóza, projevující se vadnutím výhonů a lézemi na stoncích. Lupiny se množí samovýsevem, semeny nebo řízky s patkou - částí kořene (zvláště, chceme-li zachovat odrůdovou pravost). Níže jsou vyobrazeny kultivary Chandelier (světle žlutý) a Noble Maiden (bílý).
Lupins, especially Russel hybrids used in ornamental planting, are rather short-time perennials (need replanting after a few years) blooming in June and decorative also with their deeply divided, exotic looking leaves well covering a soil. They fit particularly to cottage gardens, bringing with racemose flower heads a useful contrast to them. Past blossoming inflorescences should be deadheaded as soon as possible for promoting a contingent later flowering. Lupins like sunny positions and hate winter waterlogging. They are known for their ability to enrichen soil with a nitrogen. Lupins can suffer from anthracnose concerning diseases. Symptoms are tip withering and stem lesions. Plants are propagated by seeds (also reseeding) or by cuttings with foot (root part, good for preservation a genuine variety). Varieties Chandelier (light yellow) and Noble Maiden (white) are pictured here.

1 komentář:

  1. Vessele Vanoce! Merry Christmas!
    I love lupines, you know, our state flower is a lupine, the Bluebonnet. They bloom here in April, and fill the air is filled with their lovely scent.

    OdpovědětVymazat