sobota 13. prosince 2008

Česká republika: Zahrady v Kroměříži / Czech Republic: Gardens in Kroměříž

V tomto příspěvku bych Vám ráda představila zahrady mého rodného města. Nejen, že se v třicetitisícové Kroměříži nachází rovnou dvě, ale také obě provází dlouhé dějiny a jsou zapsány do seznamu UNESCO. První z nich představená, Podzámecká zahrada, je, jak název napovídá, napojena na arcibiskupský zámek, který pro svůj bohatý inventář rozhodně stojí za navštívení. Zahrada o rozloze 64 ha má pak podobu krajinářského parku s barokními prvky a romantickými kopiemi antické a asijské architektury, protkaného sítí potůčků a rybníků, a je pro svou klidnou atmosféru oblíbená zejména domácími. Děti lákají expozice s živými zvířaty, jedinečná je také její poloha v centru města. Vstup je mimo obzvláště nepříznivé počasí celoroční a bezplatný.
Let me introduce gardens of my home town in this post. Not only there are two in thirty thousand Kroměříž, both have a long history and are inscribed in UNESCO´s World Heritage List as well. The first of them represented here, Podzámecká zahrada (Chateau Garden), is, as we can understand from the name, connected with archiepiscopal chateau that is definitely worth a visit for its rich inventory. 64 ha large garden is a landscape park with baroque components and romantic copies of antic and asian architecture, filled with a net of streamlets and ponds. It is favoured especially by locals for its calming atmosphere. Childrens like alive animals´ expositions and unique is also the location right in the town´s centre. Open all year except of exceptionally bad weather, free entrance.

Ceněna odborníky a obdivována turisty je druhá ze zahrad, Květná, vytvořená v 17. století na popud biskupa Karla II. Lichtensteina-Kastelkorna architekty Lucchesem a Tencallou. Původně raně barokní Libosad doznal určitých změn, striktně formální ráz podpořený stěnami z živého plotu zahradě však jistě upřít nelze. Její součástí jsou četná bludiště, umně uspořádané květinové partery, monumentální kolonáda, freskami vyzdobená rotunda a také skleník s tropickými rostlinami. Vstup je celoroční za poplatek symbolické hodnoty.
Experts treasure and tourists admire the second of gardens called Květná (Flower Garden) created in 17th century by architects Lucchese and Tencalla for bishop Karel II Lichtenstein-Kastelkorn. Originally early baroque Pleasure Garden admitted some changes, nevertheless its strictly formal character supported by hedges has remained. Lots of labyrinths, neat flower parterres, monumental colonade, with frescoes decorated rotunda and a greenhouse with tropicals complete it. Open all year, entrance fee of symbolic amount is paid.

1 komentář:

  1. The gardens of Květná are amazing! So lush and colorful. You are lucky to have such lovely sites so near your home.

    OdpovědětVymazat