středa 24. září 2008

Traviny / Grasses


Většina vysokých okrasných travin je v zahradách zastoupena rodem Miscanthus. Jsou to nenáročné rostliny, kterým vyhovuje slunečné stanoviště s vlhčí a výživnější zeminou, i když snáší i sucho, a dobře se doplňují s ostatními trvalkami či dřevinami (i různými zahradními styly). Můžou ale vyniknout také jako solitéry a velmi dekorativní jsou rovněž jejich květenství (některé kultivary v našich podmínkách nekvetou), např. u vzrůstného Miscanthus sinensis 'Yaku Jima', připomínajícího ohňostroj.
Most of high growing, ornamental garden grasses come from the genus of Miscanthus. These grasses are low-maintenance plants liking sunny positions and a good, moister soil, although they can tolerate a drought, too. Grasses right complete other perennials and shrubs as well as different gardening styles, but they excel also solitary. Their possible flower heads can be very decorative (some of the varieties don´t bloom in our climate), as in case of vigorous Miscanthus sinensis 'Yaku Jima' looking like foreworks.
M. s. 'Variegatus' je bíle panašovaný kultivar ozdobnice.
M. s. 'Variegatus' is the white-striped variety.

Robustnější, s výraznějším pruhováním je M. s. 'Cabaret'.M. s. 'Cabaret' is robustier, with more expressive stripes.
M. s. 'Gracillimus' je elegantní, úzkolistá tráva, vysoká kolem 1,5 m.
M. s. 'Gracillimus' is the elegant, thin-leaved grass, high about 1,5 m.

M. s. 'Morning Light' může být pak jeho nižší variantou.M. s. 'Morning Light' can be a lower alternative.

Miscanthus giganteus dorůstá výšky až 3 m a je to proto druh velmi vhodný pro vytvoření pohledových clon. Dřevnatějící stébla lze na jaře po odstřihnutí očistit a využít k podpoře jiných rostlin.
Miscanthus giganteus reach height about 3 m and so it is useful for creating visual screens. Its woody stems can be, after a spring cut, cleaned and used as a support for other plants.

Často vysazovaný je také kultivar Miscanthus sinensis 'Strictus' s exotickými, žlutě příčně pruhovanými listy. Od cv. Zebrina (velice často je s ním zaměňován i v zahradnictvích) se liší vzpřímeným habitem. Same jej ale nepěstuji, z mého pohledu působí až příliš nepřirozeně.Often grown is the variety Miscanthus sinensis 'Strictus' with exotic, yellow horizontal stripes. It differs from cv. Zebrina (very frequently mislabelled in garden centres as well) with its upright habitus. I don´t grow it personally because it looks too unnatural to my view.

Milovníky podobně panašovaných kultivarů, které by však zároveň zdobila výraznější květenství, může nadchnout cv. Puenktchen.
Lovers of similarly striped varieties with more outstanding inflorescences can be charmed with cv. Puenktchen (aka Pünktchen or Little Dot).

Trávy dokáží obohatit zahradu po celý rok. V hlavním vegetačním období se jejich úzké, naklánějící se listy graciézně pohupují a ševelí ve větru a když na podzim nadzemní část uschne, je vhodné je svázat, aby do stébel blízko kořenů nevnikla voda, která by v zimě zmrzla a způsobila možný úhyn rostliny. Na jaře, v období rašení, když už nehrozí výraznější mrazy, se suchá nadzemní část odstraní. Odstraňování a likvidace velkého množství nadzemní hmoty může ale být velmi namáhavou činností, proto doporučuji sadit vysoké traviny s rozmyslem a ne v přehnaném množství. V této době se také trávy snadno množí dělením, i když je k tomu často zapotřebí opravdu ostrý, špičatý rýč a více síly.
Grasses can decorate the garden a whole year. In main season their thin, arching leaves sway and whisper in the wind and when the above-ground part gets dry in autumn, it´s good to bind it to not let water damage the roots in winter. Above-ground part has to be removed in spring sprouting time. Nevertheless removing and liquidation of such big amount of mass can be very exhausting and so I recommend to plant tall grasses judiciously and not plenty of them. This time is also good for easy propagation by dividing, although enough of strogness and a really sharp and pointed spade are needed.

Žádné komentáře:

Okomentovat