pátek 21. května 2010

Francie / France: Val Joanis

Tentokrát přináší pozdrav zahrada ze slunné Provence. Její autorka Cécile Chancel se inspirovala francouzskou kuchyňskou zahradou 18. století, aranžovanou dle klasického mřížového vzoru. Úprava tří rozlehlých teras započala před 30 lety, kdy byla založena formální struktura rámovaná živými ploty z tisu, zimostrázu a habru. Na jednotlivých záhonech je pak pěstováno ovoce, zelenina a květiny, uspořádané v harmonických celcích. Rostliny jsou přizpůsobeny místním podmínkám tak, aby přestály teploty až -12˚C. Jsou tady vysazeny řešetlák (Rhamnus alaternus), jamovec (Phillyrea angustifolia), dub kermesový (Quercus coccifera) a pistácia (Pistacia lentiscus), typické pro garrigue (originální středozemní křovinná flóra vyskytující se na vápenitých půdách). Původní keřové růže byly nahrazeny ořechoplodcem (Caryopteris), perovskií, řebříčkem a travinami. Zahrada, doporučovaná Louisou Jones jako ukázkový příklad provensálského zahradničení, je celoročně volně přístupná a je vhodné podpořit její provoz zakoupením výrobků z místní produkce. Zámek Val Joanis je totiž známý především výrobou vín a leží uprostřed rozsáhlých pozemků nedaleko Pertuis.
A garden from sunny Provence brings its greetings for this time. Its creator Cécile Chancel has been inspired by an 18th-century-style French kitchen garden, laid out on a classic grid pattern. The landscaping for three wide terraces was put in place 30 years ago and a formal structure of yew, box and hornbeam hedges established to contain the fruit, vegetable and flower beds, arranged in harmonic units. The choice of plants has been adapted to include those which will withstand temperatures of -12˚C. The garden now includes garrigue plants (the original mediterranean bushy flora growing on limestone) such as buckthorn (Rhamnus alaternus), Phillyrea angustifolia, kermes oak (Quercus coccifera) and mastic tree (Pistacia lentiscus). Shrub roses have been replaced with blue mist spirea (Caryopteris), Russian sage (Perovskia), yarrow and grasses. This garden, recommended by Louisa Jones as the sample for Provençal gardening, is freely open for a whole year and so it is convenient to support its running by buying locally made products. Château Val Joanis is well-known especially for its wine production and lays in the middle of extensive grounds near Pertuis.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket



1 komentář: