neděle 25. října 2009

Itálie: Villa d´Este v Tivoli / Italy: Villa d´Este in Tivoli

A pokračuje putování po italských zahradách. Jedna z nejslavnějších světových zahrad se nachází u vily rodu Este v Tivoli, východně od Říma. Dílo, vytvořené v 16. století na popud kardinála Ippolita, je vrcholnou ukázkou zkrocení vodního živlu člověkem a je tedy právem zařazeno na seznam UNESCO. Terasovitě uspořádaná zahrada vyniká zejména důmyslným uspořádáním četných fontán, nymfeí, grott a dalších vodních prvků, které jsou navíc řekou Anione zásobovány samospádem. Představa visutých zahrad Semiramidiných se sama nabízí. Otevřeno je denně kromě pondělí a několika svátků od 8.30 téměř do západu. V létě jsou možné i noční prohlídky, kdy je zahrada efektně nasvětlena.Vstupné se platí a lístky je možné zakoupit také po internetu.

And a tour of italian gardens continues. One of the most world-famous gardens is a part of Este dynasty´s villa in Tivoli, on the east from Rome. It was created in 16th century on cardinal Ippolito´s initiative, becoming a supreme example of water element subjugation by a human and so it has been deservedly listed in UNESCO. The terraced garden mainly exceeds in sophisticated arrangement of numerous fountains, nymphaeums, grottoes and other water components supplied moreover by gravity drainage of the Anione river. Vision of the Hanging Gardens of Babylon offers itself. Villa d´Este is opened daily from 8:30 almost till sunset, except of Mondays and some fests. Night tours are also possible during a summertime and the garden is impressively spotlighted. There are entrance fees and tickets can be bought online, too.


Photobucket

Nenápadným vchodem vstoupíme do atria a ani to nenasvědčuje, že by se za jeho zdmi mohlo mohlo odehrávat něco výjimečného.

The villa´s entrance is rather unobtrusive and also its atrium doesn´t refer to anything special behind the walls.


Photobucket

Interiér vily a především její stropy jsou zdobeny dechberoucími freskami.
Villa´s interior and especially the ceilings are decorated with breathtaking frescoes.


Photobucket

Pohled od vily.

A view from the villa.


Photobucket

Není pochyb, který prvek zahrady je dominantní.

No doubts which garden part is dominant.


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


1 komentář:

  1. Krome celkove nadhery zahrady je v Este mozne obdivovat i neobycejne bohatou sbirku ruzi, ktera je cenna nejen sortimentem, ale i kompozicne...Spolu s renovací zahrady byla tato sbírka obnovena a doplněna
    Jana Pyšková

    OdpovědětVymazat