pondělí 4. července 2011

J


Jacqueline du Pré (syn. HARwanna)

Photobucket


Na květy s růžovými tyčinkami jsem se opravdu těšila, ale neimponovaly mi natolik, abych růži prominula jejich špatné čištění a také jistou náchylnost k černé skvrnitosti, spolu s brzkou ztrátou olistění na podzim, i když počasí v minulém roce bylo u nás opravdu méně než ideální. Jacqueline du Pré opakuje kvetení. Tento kultivar už nepěstuji.
I really looked forward to blooms with pink stamens, but they didn't captivate me so much to forgive them their bad cleaning and some blackspot susceptibility, with a leaf loss early in autumn, although the last year's weather was at our place really less than ideal. Jacqueline du Pré repeats. I don't grow it any more.


Jacques Cartier (syn. Marchesa Boccella) 


Jacques Cartier je opakovaně kvetoucí stará portlandka nebo remontantka, vysoká asi 1,2 m. Růže je zdravá, dobře olistěná, se středními až velkými, plnými, plochými květy s okem uprostřed. Mají těžkou vůni.
Reblooming old Portland or Hybrid Perpetual, which should be about 1,2 m tall. This is a healthy, well-foliated rose with mid-sized to large, full, flat, button-eye blooms. They are heavily scented. 

Cartiér


Jalitah (syn. G11101)

Photobucket


Photobucket

Moje první zkušenost s firmou Interplant. První květy Jalitah byly fantasticky krásné, světle meruňkové barvy s narůžovělými, zvlněnými okraji a nazelenalými spodními částmi okvětních plátků. Barevná kombinace trochu připomíná Magnolii Kordanu, ale světlejší. Růže sice nevoněla, ale pro řez byla skvělá. Není se co divit, že tak okouzlila římské růžaře na soutěži v roce 2007, nicméně se zdá být vhodnější pro jejich podmínky. V deštivém roce 2010 byly květy opravdu špatné a keř byl značně zasažen černou skvrnitostí. Tuto růži už nepěstuji.
My first experience with Interplant company. First blooms of Jalitah were fantastically beautiful with generally light apricot colouring, pinkish, frilled edges of petals and greenish base. The colouring resembles to me cv. Magnolia Kordana a bit, but a lighter way. The rose wasn't scented, but excellent for cut. I'm not surprised it charmed Roman rosarians during the trial exhibition in 2007 so much, nevertheless seems to be more suitable for their climate. My blooms were really bad in the rainy year of 2010 and the shrub was blackspot affected a lot. I don't grow this rose any more.


James Galway (syn. AUScrystal)

Photobucket

Tato růže nesla středně velké, voňavé květy, měla málo trnů a zajímavě ploché listy. Květy rostly v málo početných květenstvích. James Galway by měl být větší keř a uplatnit se může i jako růže pnoucí. Opakovat kvetení by neměl nijak zázračně. Už jej nepěstuji.
James Galway beared medium-sized, scented blooms, had a few thorns and interestingly flat leaves. Flowers were borne in scarce clusters. It should make a bigger shrub and can be usable also as climbing. Repeating shouldn´t be miraculous. I don't grow it any more.


Johann Strauss (syn. MEIoffic, Forever Friends, Sweet Sonata)

Photobucket

Photobucket

Krásná, i když nepříliš vonná růže zvláštní barvy, asi 80 cm vysoká. V mých podmínkách je poměrně choulostivá a také trochu náchylná k černé skvrnitosti. Kvetení opakuje rychle, olistění je světlejší. Už ji nepěstuji.
A beautiful, although not very fragrant rose with a special colouring, approx. 80 cm tall. It is quite tender in my conditions and also a blackspot occurs on her. Repeats blooming quickly and has a lighter foliage. I don't grow her any longer.



Jubilee Celebration (syn. AUShunter)

Photobucket


Jubilee Celebration jsem dostala záměnou. Překvapilo mě, že poměrně rychle nakvetla a odkvetla, to, že bude zřejmě klopit květy, jsem čekala. Růži už nepěstuji.
I obtained this by mistake. I have been quite surprised with its quick opening and fading of blooms. I expected their nodding. I don't grow this rose any more.


Jude the Obscure (syn. AUSjo)

Photobucket

Photobucket

Růže velmi romantického vzhledu se silnou vůní, která mě však neoslovila tolik, jako jiné. Květy jsou středně velké, kulovité, rostou v květenstvích, opakovaně. Výhony jsou graciézně obloukovité. Olistění se zdá být velmi zdravé. Keř by měl dosáhnout výšky kolem 1 m, ale už jej nepěstuji.
A very romantic looking rose with a strong fragrance, which isn't so appealing to me as to others. Blooms are mid-sized, globular, borne in clusters, appearing repeatedly. Shoots are gracefully arched. Foliage seems to be very healthy. The shrub should reach height about 1 m, but I don't grow it any longer.


John Hopper

Photobucket

John Hopper má středně velké květy rostoucí v květenstvích a objevující se opakovaně. Olistění je světlejší, trochu náchylné k černé skvrnitosti. Keř růže tvořila úzký, ale už ji nepěstuji.
John Hopper has mid-sized blooms, borne in clusters and showing repeatedly. Foliage is lighter, a bit blackspot prone. Shrub grew narrow, but I don't keep it any longer.

2 komentáře:

  1. Nádherné fotky, růže jsou moc krásné a je jich tolik druhů..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, odezva vždy potěší, snad zas někdy bude více času něco uveřejnit...

      Vymazat