čtvrtek 10. února 2011

CH


"Ch" is a separate consonant in the Czech alphabet.

Charles de Mills






Charlotte (syn. AUSpoly)

Photobucket

Photobucket

U cv. Charlotte se z buclatých poupat rozvíjejí plné květy zpočátku až nezvykle kulovitého tvaru střední velikosti, které jen nerady otevírají své okvětní plátky světu v podobě hlubokých šálků. Jemně žlutá barva nejlépe vynikne při měkkém podzimním oslunění, v létě totiž může působit poněkud vybledle a lehce zastíněné umístění se proto zdá být dobrou volbou. Růže také, oproti většině ostatních Austinových kultivarů, voní velmi slabě nebo vůbec. Začíná kvést později, až uprostřed léta. Je ceněna pro svůj nižší vzrůst (0,9 m). Tuto růži už nepěstuji.
Full, medium-sized, initially almost uncommonly globular blooms are opening from plump buds in case of cv. Charlotte. Petals evolve rather unwillingly to the shape of deep cups. Their fine yellow colour performs best at soft autumn insolation, since it can look somewhat dilute in summer and so a bit of shade seems to be a good choice. This rose is also, compared to the most of other Austin´s varieties, very slightly scented or not at all. It starts blooming later, in the middle of summer. Appreciated for a lower growth (0,9 m). I don't grow this rose any more.


Chaucer (syn. AUScer)

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Člověk se opravdu diví, co mu semtam vyroste místo toho, co se domníval, že kupuje. Tak se ke mně například dostala také Gertrude Jekyll namísto cv. Pretty Jessica nebo Othello namísto, tuším, L.D.Braithwaite. Chaucer vytváří spíš úzký, poměrně vzpřímený keř (do 1,5 m) se světlejším, zdravým olistěním. Výhony mají tendenci se rozklesávat. Růži déle trvalo, než se stabilizovala a i tak, jako na fotu celkového keře, vypadala za léta pěstování pouze jednou. Květy jsou podobné cv. Heritage. Voní po moderních růžích a objevují se opakovaně.
I am sometimes really surprised what I obtained instead of that I ordered. Similarly I obtained also Gertrude Jekyll instead of Pretty Jessica or Othello instead of L.D. Braithwaite, if I remember good. Chaucer makes a rather narrow, quite upright shrub (to 1,5 m high) with a lighter, healthy foliage. Shoots tend to decline. It took some time to get established and still, it looked only once as in the full shrub picture during years of growing. Blooms are similar to cv. Heritage. They smell like modern roses and repeat.


Chippendale (syn. Tan97159, Duchess of Cornwall, Music Hall)

Photobucket

Photobucket

První rok jsem byla nadšená, po minulém deštivém létě jsem z ní byla ale trochu rozpačitá. Růže dosti špatně nakvétala a skoro vůbec nechtěla remontovat. Když se zadaří, jsou středně velké, plné květy velmi pěkné a mohou i ovocně vonět. Růst je kompaktní s hustým, zdravým, dlouho vytrvávajícím olistěním a jen velmi málo ostny. Chippendale už nepěstuji.
The first year I was keen of her, but I was a bit confused after last rainy summer. The rose bloomed quite badly and almost didn't want to repeat at all. However, when everything goes right, the mid-sized, full blooms are very pretty, sometimes also with a fruit scent. Growth is compact with a dense, healthy, long-lasting foliage and very few prickles. I don't grow Chippendale any longer.

2 komentáře:

  1. Beautiful! Charlotte looks a bit like Duchesse d'Auerstradt, and just as unwilling to open fully. I have been looking through your blog, and enjoying all the wonderful rose pictures. I am glad you came to my blog so I could read yours!

    OdpovědětVymazat
  2. So very beautiful, Jana! Charlotte is lovely. Such a buttery color.
    Sandra

    OdpovědětVymazat