čtvrtek 30. dubna 2009

Co právě kvete / What Is Blooming Now

Po jarních cibulovinách, čemeřicích, sakurách, tavolnících a zlatém dešti (a tím mám na mysli rod Forsythia) přichází ke slovu dominantní keře jako jsou šeříky, kaliny, rododendrony a dřevité pivoňky, doprovázené kvítky ovocných stromů, pampeliškami, pomněnkami a rozličnými půdopokryvkami.
After spring bulbs, hellebores, cherry blossoms, spiraeas and Forsythias dominant shrubs as lilacs, viburnums, rhododendrons and tree peonies steal the show, accompanying with fruit trees´blossoms, dandelions, forget-me-nots and various groundcovers.

Šeřík (Syringa) není potřeba představovat.
Lilac (Syringa) doesn´t need to be introduced.

I kalina obecná (Viburnum opulus ´Sterile´) může dosáhnout úctyhodných rozměrů.
Guelder Rose (Viburnum opulus ´Sterile´) can also reach respectable proportions.

Rododendrony (Rhododendron) a v podmínkách Hané zvláště pivoňky dřevité (Paeonia suffruticosa, foto níž) jsou všechny tak krásné, že snad ani není třeba pídit se po kultivarové přesnosti.
Rhododendrons and in the Haná region´s conditions especially tree peonies (Paeonia suffruticosa, pictured below) are all so beautiful, that we don´t need to know their varietal names necessary.

Vzrůstné keře jsou nezbytným doplňkem struktury zahrady, dodávajíce jí po zbytek sezóny, kdy nekvetou, potřebnou masu zeleně a kulisu. I když je zahrádka malá, alespoň pro jeden by se v ní místo najít mělo.
Larger shrubs are the essential addition for a garden structure, offering a useful mass of green and a coulisse. Although some garden can be a small one, at least one of such shrubs should grow there as well.

Žádné komentáře:

Okomentovat